اگر شما در محیط اطراف خود، با موش مواجه شدید، باید فورا برای از بین بردن آن ها اقدام کنید. در این مقاله قصد داریم درباره صفر تا صد مبارزه با موش صحبت کنیم. موش ها از دسته پستانداران کوچک و راسته جوندگان هستند که ماده غذایی خود را به وسیله دندان های خود، خورد می کنند.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleدندان های این جانور و سایر جوندگان، به شکل دائمی در حال رشد است. برای جلوگیری از رشد بیش از حد آن، دائماً دندان های خود را به جویدن چیزهای سخت از قبیل دانه ها و حبوبات مشغول می کنند و اگر موفق به پیدا کردن آن ها نشوند، شروع به جویدن فرش، لباس و کتاب می کنند و آن را می فرسایند.
موش ها بر اساس ساختار دندانی و طول عمر خود و یک سری ویژگی های دیگر به انواع صحرایی و… تقسیم می شوند. گاهی مردم جانورانی مانند موش را می بینند و آنها را موش می انگارند در حالی که آنها موش نیستند.
قبل از آنکه به مبارزه و سمپاشی انواع موش ها بپردازید، بهتر است اسامی برخی از آن ها را بدانید. در لیست زیر نام انواعی از موش ها که در کشاورزی شناخت آن ها بسیار اهمیت دارد را می بینید.
- موش مغان یا Microtus Socialis
- موش کلاهو یا Clitellus fulvus
- موش تاترا یا Tatera indica
- موش ورامین یا Nesokia indica
- موش سیاه یا Rathus rathus
- موش خانگی یا Mus musculus
- مریونها یا Meriones Spp
- موش شکول یا Glis-glis Caspicus
دلایل هجوم موش ها
این جانوران برای پرورش موش های نوزاد خود احتیاج به لانه دارند، آنها لانه خود را در محلی گرم که به مواد غذایی و آب دسترسی دارد می سازند، بنا براین از دلایل هجوم موش ها، احتیاج آنان به محل مناسب برای ساخت لانه و پرورش موش های نوزاد خود است.
آنها از هر چیزی مانند روزنامه کهنه گرفته تا لباس ها و پارچه های داخل کمد، که به راحتی جویده می شوند، یا حتی تکه های مجله، لانه می سازند، پس با این وسایل در خانه های خود خداحافظی کنید! موش ها برای زاد و ولد خود به محل گرم و نرم که به مواد غذایی دسترسی داشته باشد، احتیاج دارند. بنابراین حضور موش در خانه ها به این دلیل است که هم جای گرم و نرم و هم منبع آب و غذا دارند. پس به محض رویت موش در خانه و محیط مورد نظر خود باید به فکر راه هایی برای مبارزه با موش ها باشید. یکی از بهترین روش ها برای خلاصی از موش، سمپاشی موش است.
عوارض هجوم موش ها و لزوم مبارزه با آن ها
این موجودات کوچک به راحتی میتوانند به هر قسمت از خانه شما آسیب وارد کنند. آسیبی که این موش ها به خانه شما وارد می کنند، بسیار فراتر از از ایجاد سر و صدای مزاحم و باقی گذاشتن فضله و مواد دفعی است.
مواد دفعی و فضله موش، خود به تنهایی می تواند مشکلات بسیاری را ایجاد کند. اما حضور موش به صورت طولانی مدت در خانه باعث می شود که هر چیزی را که در اطراف خود می بیند، بجود و آنها را از بین ببرد. همچنین حضور طولانی مدت این موش ها در خانه شما جدا از آسیبی که به خانه شما وارد می کند باعث زاد و ولد بیشتر این موش ها و افزایش تعداد آنها می شود و این یعنی خرابی بیشتر!
از جمله دلایل بارز برای مبازره با موش، این است که موش ها ناقل بیماری های مختلفی هستند و تجمع آن ها در محل زندگی، خطر انتقال این بیماری ها را به انسان افزایش می دهد. از نمونه این بیماری ها می توان به طاعون اشاره کرد.
از آنجایی که موش ها هر چیزی را که در اطراف خود باشند را به نابودی می کشانند، باید بدانید که اگر در اطراف آن ها سیم ها و کابل های برق باشد و آنها را بجوند، ممکن است باعث آتش سوزی شوند. همچنین با جویدن عایق ها و کابل های وسایل برقی، باعث افزایش مصرف انرژی می شوند.
راه های مبارزه و دفع موش ها
اگر به دنبال ایمن سازی منزل خود و جلوگیری از نیاز به سمپاشی منازل در جهت مبارزه با موش ها هستید باید موارد زیر را حتما در منزل خود برطرف کنید.
- بهسازی و افزایش بهداشت منزل
- جمع آوری و دفع زباله های منزل
- Rat proffing .ساختمان یا مانع سازی برای ورود موش ها
- از بین بردن لانه موش ها و قطع کردن دسترسی آنها به آب و غذا
- پاکیزه نگه داشتن محیط زیست
- استفاده از سموم شیمیایی، سمپاشی و طعمه گذاری
- استفاده از امواج مافوق صوتی
- جذب کننده های شیمیایی
- دور کننده های حیوانات موذی
- مبارزه بیولوژیکی
- مبارزه ژنتیکی
- تله گذاری برای موش ها
با توجه به اینکه یکی از کاربردی ترین روش ها، روش تله گذاری است بهتر است بیشتر درباره این روش بدانیم. زمانی ما از روش تله گذاری برای موش ها استفاده می کنیم که مواد غذایی در محل مورد نظر وجود داشته باشد و سمپاشی باعث آلوده گشتن آن میشود. یا امکان جمع کردن لاشه موش ها را نداشته باشیم یا تعداد کمی در محل مورد نظر موجود است. در غیر این صورت بهترین روش همان سمپاشی است. همچنین باید بدانید که دو نوع تله گذاری وجود دارد:
- تله موش کشنده
- تله موش زنده گیر
این روش از روش های مبارزه فیزیکی با موش ها است و تله ها دارای چندین نوع هستند:
- تله موش چسبی
- تله موش فنری
- تله موش قفسی
بهترین فصل مبارزه با موش ها
این جانوران غالباً در اوایل فصل بهار و فصل پاییز زاد و ولد می کنند، بنابراین بهترین زمان برای سمپاشی و تله گذاری برای آنها در این زمان است. در صورتی که آلودگی در محلی وجود داشته باشد و آن را مهار نکنیم در اواخر این فصل ها باید منتظر چند برابر شدن تعداد این موش ها باشیم.
سمپاشی بهترین راه مبارزه با موش ها
سموم شیمیایی را می توان به سه شکل جامد، پودر و مایع دسته بندی کرد. همچنین این سموم را به دو گروه حاد و تک دوز مثل فسفر یا آنتی کواگولانت مثل وارفارین تقسیم می کنند.
طعمه مسموم را باید از غذاهای مورد علاقه موش ها تهیه کنید تا موش ها از آن تغذیه کنند. پودرهای سمی را باید در مسیر رفت و آمد موش ها بپاشید تا موش ها از طریق تماس یا لیسیدن، آن سم را دریافت کنند. سم مایع را نیز در مناطق کم آب و گرم و خشک قرار دهید، این کار تاثیر خوبی دارد و در انبارهای نگهداری از مواد غذایی به سموم مایع ارجحیت دارد.
انواع سموم شیمیایی موش کش به لحاظ مدت اثر گذاری به شرح زیر است:
۱)حاد یا تک دوز
۲)سموم گوارشی
سم حاد یا تک دوز
این سم ها برای زمین های کشاورزی یا محل هایی که انسان در آن تردد ندارد، مناسب است.
- انواع سم حاد به لحاظ سمی بودن :
- موش کش هایی که نیاز به مراقبت معمولی دارند:
- عنصر قرمز
- فوربروماید
- فسفید روی
- سمومی که بیشترین احتیاط را لازم دارند:
- فلوئورواستات سدیم
- فلوئورواستامید
- استریکینین
- سم هایی که بیشترین خطر را دارا هستند:
- تری اکسید آرسنیک
- فسفر
- گوفاسید
سم گوارشی یا انعقادی
- وارفارین
- دیناسینون
- کومافوریل
- پنیدون
- برودیفاکوم
- برومادیالون
جالب است بدانید، برای مبارزه با موش ها، از یکسری گازهای سمی نیز برای استفاده می شود. استفاده از این گازهای سمی برای ورودی های گمرک پیشنهاد می شود. این سموم عبارتند از:
- سیانید کلسیم
- دی سولفید کربن
- متیل بروماید
انواع تله موش
تلههای موش یکی از روشهای مورد استفاده برای کنترل موشها هستند. این تلهها شامل دستگاههایی هستند که به منظور صید و نابودی موشها طراحی شدهاند. در زیر، برخی از انواع تلههای موش را برای شما معرفی میکنم:
تلههای چسبی
این تلهها شامل برگههای چسبنده ای هستند که موشها بر روی آنها قدم میگذارند و به دلیل چسبندگی آنها نمیتوانند جابجا شوند. تلههای چسبی معمولاً برای صید موشهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرند.
تلههای مکانیکی
این نوع تلهها شامل دستگاههایی هستند که با حرکت موش به داخل آن، تله بسته میشود و موش را درون تله آزاد نمیکند.
تلههای زنده
این نوع تلهها شامل تلههایی هستند که موش را زنده گرفته و به مکانی دیگر منتقل میکنند. معمولاً این تلهها برای صید و آزادسازی موشها در محلی دور از محیط انسان استفاده میشوند.
تلههای الکترونیکی
این نوع تلهها شامل دستگاههایی هستند که با استفاده از سنسورها، فعال میشوند و موش را درون تله گرفته و برای نابودی آن استفاده میشود. این تلهها معمولاً دارای منابع تغذیه برقی یا باتری هستند.
در هر صورت، قبل از استفاده از هر نوع تله موش، بهتر است قوانین و مقررات مربوط به محافظت از حیوانات و انسانها را رعایت کنید و در صورت نیاز، با کارشناسان سمپاشی موش مشورت کنید تا بهترین روش کنترل موشها را برای شرایط خاص خود تعیین کنید.
سخن پایانی
با توجه به مطالب گفته شده موش ها برای زاد و ولد خود به محلی گرم و دارای مواد غذایی احتیاج دارند. منازل یکی از محل های مناسب برای زاد و ولد و ساخت لانه برای موش ها است.
آنها هنگامی که وارد محل مورد نظر می شوند، هر چیزی که در اطراف خود باشد را می جوند و این خطراتی در پی دارد. اگر سیم ها و کابل های برق را بجوند موجب ایجاد آتش سوزی خواهد شد و اگر کابل ها یا عایق های وسایل برقی را بجوند موجب هدر رفتن انرژی برق خواهند شد. به همین دلیل باید اقدامات لازم برای مبارزه با موش ها را انجام داد. برای دفع این موجودات موذی راه های بسیاری وجود دارد، اما دو روش تله گذاری و سمپاشی از معمول ترین راه ها است.
از روش تله گذاری زمانی استفاده می شود که ما دسترسی به لاشه موش ها نداریم و نمی توانیم آنها را جمع آوری کنیم یا در محل مورد نظر مواد غذایی وجود دارد و سمپاشی باعث آلوده شدن آن خواهد شد.
از روش سمپاشی غالبا در زمین های کشاورزی یا محل هایی که در معرض تردد انسان نیست، استفاده می شود. این سموم شیمیایی دارای انواع مختلفی هستند اما به طور کلی در دو دسته حاد و تک دوز مانند فسفر و یا سم های ضد انعقادی یا سموم گوارشی تقسیم می شوند.
سوالات متداول
این جانوران برای پرورش موش های نوزاد خود احتیاج به لانه دارند. بنابراین حضور موش در خانه ها به این دلیل است که هم جای گرم و نرم و هم منبع آب و غذا دارند. به محض رویت موش در خانه و محیط مورد نظر خود باید به فکر راه هایی برای مبارزه با موش ها باشید. یکی از بهترین روش ها برای خلاصی از موش، سمپاشی موش است.
انواع سموم شیمیایی را می توان به دو دسته ی سموم حاد یا تک فاز و سموم گوارشی تقسیم کرد.
در سمپاشی موش، فصل بهار و پاییز بهترین زمان برای سمپاشی است، زیرا زاد و ولد موش ها در این فصل اتفاق می افتد.